Norske filmer 2014

Det har vært et travelt år for filmentusiaster med hyppig lansering av mange norske filmer. Når vi nå nærmer oss slutten på 2014 skal vi ta en gjennomgang på hvordan de største filmene ble mottatt.

Beatles

Beatles filmEn av filmene det knyttet seg mest forventning til var Beatles, som er basert på boken til Lars Saabye Christensen med samme navn. Filmen tar for seg historien om de fire vennene Kim, Seb, Ola og Gunnar som starter et band, kalt Beatles. Det er en historie om vennskap, kjærlighet og hvordan en felles interesse for bandet bringer vennegjengen sammen.

Filmen skulle først bli regissert av Espen Sandberg og Joachim Rønning kjent fra Kon-Tiki, men da duoen fikk i oppgave å lage den nye Pirates of the Caribbean ble oppgaven gitt til danske Peter Flinth. Beatles hadde et budsjett på 50 millioner og var ventet å være årets høydepunkt innen norsk film. Men åpningshelgen i begynnelsen av september skuffet stort med kun 17 000 besøkende.

Død Snø 2

Død Snø 2 som er oppfølgeren til den første filmen utgitt i 2009, kom ut i februar i år. Den fortsetter i samme grøsser/komedie stil med zombie-nazister på anmarsj i Norge. Som den første filmen er det Tommy Wirkola, også kjent fra Kill Buljo, som sto bak filmen med et budsjett på 35 millioner kroner.

Filmen ble godt mottatt og har høstet solide anmeldelser både nasjonalt og internasjonalt.

Børning

Kanskje en av norges første, og i hvert fall største bilfilm kom i form av Børning. Her blir vi servert et fartsfylt kappløp fra Oslo til Nordkapp med Anders Baasmo Christensen i hovedrollen. På rollelisten finner vi også kjente personer som Marion Ravn, Sven Nordin og ikke minst Jenny Skavlan. Musikken til filmen er skrevet av de tidligere Gitarkameratene Jan Eggum og Halvdan Sivertsen.

Filmen premierte 13 august og har blitt en stor suksess med over 130.000 besøkende i åpningshelgen. Det er en av de beste åpningen en norsk film har hatt noensinne.

Borning

Doktor Proktors prompepulver

Kristoffer Joner sto i spissen av filmatiseringen av Jo Nesbøs barnebok Doktor Proktors prompepulver. Filmen ble lansert på norske kinoer mars tidligere i år. Det er en lettfattelig komedie som handler om den lettere gale Proktors oppfinnelse av verdens kraftigste prompepulver, og nabobarnas eventyr med å få pulveret ut i verden.

Filmen fikk over 14 millioner i statlig tilskudd og hadde et samlet budsjett på over 40 millioner kroner. Den ble produsert av Maipo film som sto bak fjorårets braksuksess Solan og Ludvig –  jul i Flåklypa. Lik den moderniserte versjonen av den norske klassikeren Flåklypa, ble også Doktor Proktos prompepulver godt mottat og hadde over 100 000 besøkene i åpningshelgen. Det er også snakk om en en oppfølger med navnet Doktor Proktors tidsbadekar.

Kraftidioten

Det er en stjernespekket rollebesetning i action komedien til Han Petter Moland, Kraftidioten. Hovedrollen spilles av velkjente Stellan Skarsgård. Skarsgård har rollen som Nils, en brøytebilsjåfør som blir innviklet i en mafiakrig etter sønnens død. I filmen finner vi også Kristofer Hivju som blant annet har spilt i den svært populære serien Game of Thrones.

Filmen ble lansert på filmfestivalen i Berlin den 10 februar, og åpnet seinere i Norge den 21 februar for velfylte saler. Den ble godt mottatt av publikum og anmeldere som gav den terningkast 5 hos både Filmpolitiet og Dagbladet. Kraftidioten har nå også blitt lansert i over 40 land og gitt den engelske tittelen Order of Disappearance.