Skuespillerkurs

Dersom du kunne tenke deg å bli skuespiller, eller utvikle deg videre som scenekunstner, er kursing en fin måte å gjøre det på. Vi skal derfor i denne artikkelen se nærmere på hvilke valgmuligheter det er av kurs for skuespillere.

Norsk Skuespillersenter

StudioXBor du i Oslo har du tilgang til subsidierte seminarer og workshops fra Norsk Skuespillersenter. De har blant annet satt opp sitt eget skuespillerstudio, kalt Studio X. Her får du hver mandag workshops med en erfaren instruktør. Det er ikke noe fastsatt kursmateriale, men deltagere har med seg en egen dialog eller scene de ønsker å jobbe med. Både instruktører og andre deltagere vil kunne gi tilbakemelding på hva som kan gjøres bedre.

Det er også et tilbud om trening fra 09:00 til 10:00 hver mandag til torsdag hvor scenekunstnere kan komme og trene alt fra yoga til ensemble og dans.

Method Acting Norge

Method Acting ble utviklet i USA på de kjente studioene The Actors studio og The Group Theatre. Det er en teknikk som fokuserer på å finne sannheten i hvert øyeblikk av en akt, gjennom tilstedeværelse og innlevelse. Method Acting Norge er en av de få i Skandinavia som tilbyr kursing av denne formen for skuespillerteknikk og holder til i Oslo.

TeaterStudio

Hos TeaterStudio vil du lære deg skuespillerteknikker og hvordan du kan utvikle deg til å bli en enda bedre scenekunstner. Kursene er som regel lagt opp over en hel helg og holdes på Oslo Teatersenter og i Folkets hus i Strømmen.

I tillegg til skuespillerteknikk er det fokus på å lære seg hvordan man innstuderer en rolle basert på metodene til Konstantin Stanislavskij. Deltagere vil også få en opplæring i S.M.T memoreringsteknikk. Det er et kjent verktøy brukt av skuespillere for enklere kunne memorere lengre tekster og replikker.

Skuespiller- og danseralliansen

Dersom du bor i Bergen eller på Vestlandet kan du søke om å delta i et mentoringprogram satt opp av Skuespiller- og danseralliansen. Blir du akseptert inn i programmet får du en egen erfaren mentor angitt som du vil ha regelmessige samtaler med gjennom et helt år. Kurset går gjennom hele 2015 og det vil være lagt opp til individuelle samtaler i tillegg til større samlinger. Det er en flott mulighet hvor man kan knytte til seg et større nettverk av personer som har mye erfaring innen bransjen, og få personlig oppfølgning.

Ta kontakt med ditt lokale teatermiljø

Ønsker du å fordype deg i skuespill men kan ikke finne noen kurs satt opp i ditt nærmiljø? Fortvil ikke. Se heller om du kan ta kontakt med amatørlag eller det lokale teatermiljøet. Da vil du ofte kunne høre om mindre kurs som blir holdt, og du kan gjerne komme i kontakt med instruktører som kan veilede deg på en individuell basis.

Høyere Utdanning 

Dersom du ønsker å ta en høyere utdanning innen skuespill har du flere muligheter til det. Kunsthøgskolen i Oslo er en av de mer anerkjente institusjonene og tilbyr både bachelor og mastergrad i skuespillerfaget. Høgskolen i Østfold og Nord-Trøndelag har også egne 3-årige studieretninger innen skuespill.

Musikkteaterhøyskolen et er annet alternativ som ble opprettet som en privat fagskole i 2010 og ble i 2012 akkreditert som en offisiell høyskole. Her får du muligheten til å ta en lengre høyere utdanning innen teater.

Tenker du på å søke deg til en skuespillerutdanning er det viktig at du forbereder deg godt på forhånd da de fleste skolene vil ha opptaksprøver før du blir tatt opp som en elev.