Filmfestivaler

Cannes Film FestivalFilmfestivaler er en hyllest til filmen, regissører, skuespillere og alle involverte. Det er ofte gjeve pris som deles ut. Blir man kronet som vinner av en kategori på en filmfestival kan det fort bli et stort springbrett for regissører å nå ut til et nytt publikum.

Vi skal i denne artikkelen gi deg en oversikt over de største og viktigste filmfestivalene både i Norge og i utlandet.

Den norske filmfestival

Et av de viktigste arrangementene innen norsk film er Den Norske filmfestivalen. Det er en årlig festival som holdes i Haugesund. Det er her Amandaprisen deles ut, en pris som er regnet som det gjeveste man kan vinne innen film i Norge. Prisutdelingen blir vanligvis sendt direkte på TV2.

Festivalen ble startet i Drøbak i 1973 før den seinere fikk sin faste holdeplass i Haugesund. Liv Ullmann er ærespresident for arrangementet og Kronprins Haakon er kronet til festivalens øvre beskytter.

Tromsø Internasjonale Filmfestival

Tromsø Internasjonale Filmfestival, eller TIFF, er den største festivalen i Norge om man måler publikum og solgte billetter. Den ble arrangert for første gang i 1991 og ble raskt populær. Vanligvis varer festivalen en uke og arrangeres normalt i slutten av januar.

Foruten Fokus Kino som er blitt Norges kanskje mest moderne kino, tas både Verdensteatret, Hålogaland Teater og kulturhuset  i bruk under festivalen for visning av både norske og internasjonale filmer. Det bygges også en egen snøkino.

I løpet av uken blir også en vinner av Auroraprisen kåret. Vinneren får 100 000 kr i tillegg til en egen avtale om distribusjon rundt på norske kinoer.

Bergen internasjonale filmfestival

Bergen internasjonale filmfestival, også kalt BIFF, startet i 2000 og har blitt holdt årlig siden. Det er den festivalen i Norge som viser flest filmer og arrangeres normalt i månedsskifte september/oktober. I 2013 satte festivalen ny publikumsrekord med 53 000 besøkende.

Det er flere priser som deles ut, men hovedprisen er Cinema Extraordinare. Vinneren blir kåret av en jury bestående av forskjellige kritikere og produsenter, og premien er norsk distribusjon av filmen. Andre priser som normalt får god oppmerksomhet er publikumsprisen der festivaldeltakere stemmer fram sin favorittfilm.

Berlinalen

Av internasjonale festivaler er Berlinalen, holdt i Tysklands hovedstad Berlin, en av de viktigste. Den ble grunnlagt i 1951 og holdes årlig i februar. Det er stort fokus på å vektlegge filmer fra hele verden. Hovedprisen er kalt Gullbjørnen og gis til vinneren av kategorien beste film og det gis også en Æres-Gullbjørn i kategorien Lifetime Achievement.

Festivalen har opp mot 500 000 besøkende hvert år og er regnet som den største filmfestivalen i verden. Det er massiv mediedekning av arrangementer som vanligvis har over 4000 tilreisende journalister til stede fra 110 forskjellige land.

Cannes filmfestival

Cannes filmfestival er et eksklusivt årlig arrangement som tiltrekker seg det meste av internasjonale stjerner. Festivalen har blitt holdt i Cannes i Sør-Frankrike siden 1946.

Av de mest anerkjente prisene som deles ut er Gullpalmen, eller Palme d’Or, den som har mest prestisje. Det er en egen festivaljury som blir satt sammen som kårer vinneren eller vinnerne, da gullpalmen nemlig kan bli delt mellom flere filmer.