Bli skuespiller

skuespillerHar du drømt om å bli skuespiller? Om det er tilfellet så er det første du bør realisere at drømmen faktisk kan gå i oppfyllelse, flere har gjort det før deg, og mange flere kommer til å gjøre det etter deg. Men det krever dedikasjon, lidenskap og utholdenhet for å klare det.

I denne artikkelen skal vi se på hva som må til for å gjøre karriere som skuespiller og fortelle litt om hva som kan forventes av lønn og arbeid. Vi skal også fortelle deg litt om hvilke utdanninger du kan ta.

Utdanning

Det finnes mange eksempler på kjente skuespillere som ikke har noen høyere utdanning, men om du ser på de fleste profesjonelle skuespillerene i Norge i dag blir det mer og mer sjeldent.  Det tilbys undervisning og utdanning flere steder, men det kan være forskjeller på hva det fokuseres på. Det skilles ofte mellom skuespillerutdanning og en mer generel rettet dramautdanning. Førstnevnte er mer praktisk rettet mot scenearbeid, mens sistnevnte er en mer teoretisk form for utdanning. En av de mer kjente skolene for skuespill og drama er Kunsthøgskolen i Oslo.

Uavhengig om du velger å ta en utdanning innen faget eller ikke så er en fellesnevner for alle de beste skuespillerne, uavhengig av hvor langt de har kommet i karrieren sin, at de alltid prøver å bli bedre. Derfor bør du studere flere forskjellige stilarter og jobbe med så mange ulike prosjekter som mulig. Prøv alt fra Shakespeare til komedie for å utvide repertoaret ditt og alltid se etter nye muligheter hvor du kan utvikle deg til å bli litt bedre.

Bli med i lokale teatergrupper

En av de letteste måtene du kan få erfaring på er å bli med i en lokal teatergruppe eller amatørlag. Det vil ikke bare gi deg god erfaring med å jobbe med skuespill, men du vil også bli kjent med andre og bygge et nettverk av mennesker som kan åpne dører for deg seinere.

Lønn og arbeid

Som profesjonell skuespiller jobber de fleste frilans. Det betyr at de fritt tar på seg oppdrag fra forskjellige steder og jobber på prosjektbasis. Det er også mulig å få mer faste stillinger og ofte da på institusjonsteatre. Det er kommunale teatre som Den Nationale Scene i Bergen og Nationaltheatret i Oslo. Det er vanskelig å bedømme hva man kan tjene som skuespiller, spesielt siden mange jobber frilans og det er avhengig av hvor mye jobb de tar på seg. Men i følge Norsk Skuespillerforbund er gjennomsnittslønnen mellom 358 000 til 450 000 kr i året.

Det å være en skuespiller er mer enn en jobb, det er er lidenskap. Det er mye hardt arbeid som må legges ned før en kan tjene til livets opphold med slikt arbeid. Det er derfor viktig å ta en runde med seg selv, og forsikre seg om at det å jobbe på teater eller på film og tv virkelig er det man ønsker å gjøre.